سقف وافل چیست؟

ویدیو نحوه اجرای سقف وافل + کاربرد و مزایا

سقف وافل نوعی از سقف‌های بتنی است که در این مطلب کامل و جامع در مورد کاربرد، ویژگی‌ها، مزایا، معایب آن توضیح دادیم و از همه مهم‌تر ویدیو نحوه اجرای سقف وافل را بررسی می‌کنیم که چگونه در سبک‌سازی سقف تاثیر گذارند و آیا از لحاظ اقتصادی برای شما به‌صرفه هستند یا نه؟

سقف وافل چیست؟ + کاربرد و مزاریا

سقف وافل (سیستم وافل) چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

سقف وافل نوعی سقف دال بتنی است که برای اجرای سازه با دهانه‌های بلند استفاده می‌شود، دلایل اصلی استفاده از این نوع سقف: حذف بتن و مصالح غیرسازه‌ای، همچنین زیبایی و نمای منحصربه‌فرد زیر سقف، استفاده از سیستم وافل به‌شدت برای جامعه مهندسین ساختمان و کارفرمایان مختلف جذاب شده است و ما در پارتافل هدف اصلیمان جلب رضایت شماست به همین منظور در ابتدای می‌خواهیم مهم‌ترین مزیت استفاده از این نوع سقف‌ها رو بررسی کنیم که آیا واقعا استفاده از این نوع سقف‌ها به‌صرفه است؟

سقف وافل چیست + کاربرد سقف وافل

مزیت ۱- حذف ستون‌های مزاحم و میانی

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های اجرای سقف وافل، حذف ستون‌های مزاحم و میانی است که با حذف شدن ستون های اضافی در سازه، دهانه‌های بلندتری ایجاد می‌شود در مقایسه با سیستم‌های دیگر، علاوه بر این، برای اجرای این نوع سازه‌ها از قالب وافل (Waffle) استفاده می‌شود و به دلیل اینکه این قالب‌ها سبک هستند، موقع اجرای سقف و زیرسازی سقف، جک و ابزار خیلی کمتری استفاده می‌شود که همین موضوع باعث می‌شود پروژه خیلی سریع‌تر انجام شود.

مزیت ۲- حذف تیرچه های پیش ساخته

در سیستم وافل بسته به این که قالب‌ها به‌صورت طولی (به‌اصطلاح تابوتی) یا مربعی باشند، سقف دارای عملکرد باربری به صورت یک‌طرفه و دوطرفه می‌باشد باتوجه ‌به شکل قالب‌ها تمامی تیرهای پیش‌ساخته به همراه مشکلاتش همگی حذف میشه مشکلاتی مثل بارگیری، تخلیه، هزینه حمل، مشکلات نصب و بارگذاری و … همگی حذف میشه، چون اصلاً نیاز به تیرچه پیش ساخته یا ابزار پیش ساخته سقف نداریم و با اجرای ایده تیرچه درجا از نظر فنی اجرای اون بسیار بهتر و راحت‌تر خواهد شد.

مزیت ۳- مدل‌سازی دقیق سقف

یکی از بزرگ‌ترین امتیازهایی که سقف کاسه ای (وافل) داره اینکه خیلی دقیق و حساب شده انجام می‌شود! به‌خاطر اینکه مدل‌سازی سقف در نرم‌افزارهای طراحی بادقت بالایی مدل‌سازی میشه که درنهایت یک طرح دقیق از سازه منتهی میشه به حذف ویا کاهش بتن غیرسازه‌ای و همین‌طور میلگردی که به‌صورت غیرضروری استفاده می‌شود (بر خلاف سایر سقف‌های بتنی که مدل‌سازی بصورت دقیق امکانپذیر نیست) اجرای دقیق و بدون خطا، نمای زیبای زیر سقف و ایمنی در برابر آتش‌سوزی از ویژگی‌های دیگه سیستم وافل است. تمام این‌ ویژگی ها باعث شده که درحال حاضر سیستم وافل در تراز سقف‌های محبوب و قابل‌توجه کارفرمایان و همین‌طور افرادی که در صنعت ساختمان کار می‌کنند تبدیل بشه.

مشاوره رایگان گروه پارتافل

نحوه اجرای سقف‌های وافل (۵ مرحله مهم)

نکته مهمی که قبل از اجرای سقف دال بنتی وافل باید بدانید این است که برای اجرای این نوع سقف‌ها نیاز به نیروی انسانی بامهارت خاص و یا اکیپ‌های مخصوص وجود ندارد، هر اکیپی که تجربه اجرای سقف‌های متداول مثل تیرچه بلوک را داشته باشد به‌راحتی با یک آموزش مختصر و یا بازدید از یک پروژه‌ در حال اجرا و حتی با دیدن فیلم و عکس از مراحل اجرای سقف دال بتنی به‌راحتی می‌تواند این نوع سقف‌ها را اجرا کند، در جدول زیر خلاصه‌ای از سوالات و نگرانی اغلب مجریان عزیز را آورده‌ایم و در ادامه ۵ مرحله اصلی اجرای این سقف را بررسی می‌کنیم:

برخی از مهمترین سوالات شما عزیزان
انواع سقف وافلسقف وافل یکطرفه - سقف وافل دوطرفه
حداکثر دهانه سقف وافل یکطرفهحداکثر ۸ و نهایتا ۹ متر
حداکثر دهانه سقف وافل دو طرفهحداکثر ۱۲ متر و در شرایط خاص ۱۵ الی ۱۶ متر
دستمزد اجرای سقف وافلمساحت سقف - ارتفاع سقف - محل اجرای پروژه
و ۱۰ ها مورد دیگهتماس بگیرید: ۰۹۰۱۱۹۰۰۱۰۰

۱- زیرسازی سقف

زیرسازی سقف شامل: شمع‌بندی، قوطی کشی‌ (چهار تراش) و شاسی‌کشی می‌شود که تقریباً شبیه به سقف‌های تیرچه بلوک است که در اجرای سقف می‌توان از ابزارهای معمول که در پروژه‌های ساختمانی استفاده کرد، مانند لوله و قوطی فلزی، چهار تراش و جک‌های معمولی و … البته اجرای سقف با قالب‌های قفل‌دار تولید گروه پارتافل باتوجه‌به نوع طراحی محدود به ابزار خاصی نمی‌شود و با هر ابزاری که موجود است قابل‌اجراست و نیاز به خرید ابزار خاص و جدید وجود ندارد.

زیرسازی سقف وافل

  • نکته مهمی که در رابطه با زیرسازی سقف بدانید!

برای شمع‌گذاری سقف‌های با ارتفاع سه تا سه و نیم متر از جک‌های معمولی استفاده می‌شود و سقف‌های مرتفع‌تر نیاز به اسکافولد یا جک‌های بلند دارد. اما این سقف‌ها مانند سقف‌های یوبوت و کوبیاکس نیاز به تخته‌بندی زیر سقف ندارد؛ زیرا خود قالب‌های وافل نقش نگهدارنده بتن را دارند و صرفاً قوطی کشی یا شاسی‌کشی به‌صورت تاروپودی انجام می‌شود.

۲- قالب چینی وافل

قالب‌ها روی زیرسازی سقفی که در مرحله انجام شد، چیدمان یا به‌اصطلاح فرش می‌شوند، این کار باتوجه‌به سبکی قالب‌ها به‌راحتی قابل‌اجرا است، قالب‌ها در محل خود قرار گرفته و امکان تردد و عبور اکیپ اجرایی بر روی آنها مهیا می‌شود. قالب‌ها باید بر اساس نقشه‌های اجرایی چیدمان شود، با استفاده از قالب‌های قفل‌دار پارتافل قالب‌ها به‌وسیله قفل و یا آچار نگه دارنده به هم دیگر قفل می‌شوند که علاوه بر کاهش هزینه و صرفه‌جویی در زمان، کیفیت اجرای سقف را افزایش می‌دهد ضمن اینکه احتمال نفوذ شیرابه از بین قالب‌ها رو کاملاً برطرف می‌کند، قفل و فیکس شدن قالب‌ها به یکدیگر امنیت جانی کارگران افزایش داده و امکان جابه‌جایی و فرار قالب را به صفر می‌رساند و اکیپ اجرایی با خیال راحت می‌توانند بر روی قالب‌ها تردد کنند.

قالب چینی سقف وافل

۳- اجرای عملیات آرماتوربندی

پس از قالب چینی، نوبت به اجرای آرماتوربندی بر اساس نقشه سازه می‌رسد، ابتدا میل‌گرد تحتانی در جان تیرچه میانی قالب‌های وافل به‌صورت سراسری اجرا می‌شود سپس آرماتورهای حرارتی به شکل یک مش گسترده بر روی قالب‌ها با رعایت فاصله از قالب اجرا و قرار می‌گیرد.

آرماتوربندی سقف وافل

۴- بتن‌ریزی سقف

در مرحله بتن ریزی سقف، بتن تازه بر اساس مقاومت و مشخصات تأیید شده در نقشه به‌صورت یکپارچه بر روی سقف ریخته می‌شود، در عملیات بتن ریزی سقف به‌خاطر اینکه فضای بتن‌ریزی کاملاً باز است نیازی به ویبراسیون و روان‌کننده نیست، با استفاده از قالب‌های پارتافل در اجرای وافل سقف به‌هیچ‌وجه شاهد فرار بتن و یا حتی عبور شیرابه از بین قالب‌ها نخواهیم بود.

بتن ریزی سقف وافل

۵- قالب برداری سقف (مرحله آخر)

آخرین مرحله اجرای سقف دال بنتی باز کردن قالب‌هاست، که پس از گذشت زمان موردنیاز از بتن‌ریزی در جهت سخت شدن بتن سقف و رسیدن آن به مقاومت نهایی انجام می‌شود، قالب‌ها از سقف خارج می‌شود و برای سقف‌های بعدی آماده استفاده می‌شوند. باز کردن قالب‌های قفل‌دار پارتافل باتوجه‌به اصلاحات اعمال شده در ساختار قالب قفل‌دار، به‌واسطه لبهٔ ۵ سانتی شکستگی در کلاف دور به حداقل می‌رسد، ضمن اینکه دورتادور لبه قالب سوراخ‌هایی برای بیرون کشیدن قالب‌ها از زیر سقف وجود دارد که انجام این مرحله رو آسان‌تر می‌کند.

قالب برداری سقف وافل

  • مقاله سقف وافل (۵ مرحله اصلی + دانلود pdf)

مقاله سقف وافل. Pdf را از طریق لینک زیر می‌توانید دانلود کنید، در این فایل پی دی ۵ مرحله اصلی اجرای سقف دال بنتی وافل را خیلی مفید و مختصر توضیح دادیم، به احتمال زیاد تایید کنید که در رابطه با سیستم وافل مطالب زیادی وجود دارد و یکسری از افراد دوست دارند یک مقاله pdf مفید و مختصر بخوانند که اصل مطلب را خیلی واضح توضیح داده باشد، به همین منظور ما در مقاله pdf زیر ۵ مرحله اصلی اجرای سقف را آورده‌ایم تا شما به راحتی از این مطلب استفاده کنید و اگر هر سوالی برای شما پیش آمد می‌توانید از طریق لینک‌هایی که در این مقاله پی دی اف قرار دادیم با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

مقاله pdf را از اینجا دانلود کنید

فیلم اجرای سقف وافل

ویدیو زیر چگونگی اجرای سقف دال بتنی وافل نشان می‌دهد، همه مراحل از جمله زیرسازی، قالب چینی، آرماتوربندی، بتن‌ریزی و قالب برداری به صورت کامل می‌توانید مشاهده کنید، در فیلم اجرای سقف دال بتنی سعی کردیم همه مراحل را خیلی مختصر توضیح بدیم، شما کاربران عزیز در هر مرحله سوالی دارید، کارشناسان ما با مشاوره‌های رایگان در خدمت شما هستند.

حداکثر دهانه سقف وافل (+ مزایای اقتصادی)

حذف ستون‌های میانی و ایجاد دهانه‌های بلند، مزایای اقتصادی و معماری بسیاری دارد و از همه مهم‌تر در قیمت اجرای سقف وافل بسیار تاثیرگذار است که سازندگان ساختمان در سراسر جهان از جمله کشور ما با به‌کارگیری روش‌ها و سیستم‌های مختلف سعی در اجرای سازه با دهانه‌های بلند می‌نمایند، حداکثر دهانه سقف دال بتنی وزن سقف باید کاهش کند، البته با حفظ سختی مناسب، در سیستم وافل با قراردادن قالب‌های غیر ماندگار، بتن اضافی در قسمت‌هایی از سقف که نقش سازه‌ای ندارند حذف می‌شود و وزن سقف کاهش می‌یابد و فاصله ستون ها در سقف وافل به نوع قالب وافل بستگی دارد، قالب‌های سقفی وافل باتوجه‌به سیستم و عملکردشان به دو نوع یک‌طرفه و دوطرفه تقسیم می‌شوند که قطعاً فواصل ستون‌ها و همین‌طور اندازه دهانه‌ها در آنها متفاوت است.

حداکثر دهانه سقف وافل

حداکثر دهانه وافل یکطرفه و دوطرفه

در سیستم وافل یک‌طرفه بار سقف در یک‌جهت به تیر‌ها منتقل می‌شود و حداکثر دهانه وافل یک‌طرفه ۷.۵ متر است؛ ولی با افزایش ضخامت سقف تا ۸.۵ متر نیز قابل‌اجرا است. در سقف دوطرفه به دلیل استفاده از قالب‌های مربعی شکل حالت بار سقف در چهار طرف به ستون‌ها منتقل می‌شود و باتوجه‌به اینکه عملکرد دوطرفه دارد باعث مقاومت سقف در برابر خم‌شدن شده و دچار خیز نمی‌شود و دهانه‌های بلندتری نسبت به سیستم سقف یک‌طرفه را پوشش می‌دهد.

  • حداکثر دهانه وافل دوطرفه

حداکثر دهانه وافل دوطرفه ۱۲ تا ۱۴ متر است؛ ولی در شرایط خاص با نظر مهندس ناظر و طراح این سقف در دهان‌های ۱۵ و نهایتاً ۱۶ متر نیز قابل‌اجرا است که این موضوع باعث محبوب‌شدن سیستم سقف دوطرفه در صنعت ساختمان شده است.

فاصله ستون ها در سقف وافل

افزایش منطقی فاصله بین ستون‌ها ویژگی خاص وافل دوطرفه است، که این ویژگی در کنار زیبایی و مقاومت سقف باعث شده که طراحان سازه تمایل بسیاری به طراحی این سقف داشته باشند و محبوبیت این سیستم باعث افزایش اجرای آن در بین مهندسان و کارفرمایان شده است، علاوه بر این در سیستم وافل به‌واسطه استفاده از قالب‌های وافل به‌عنوان قالب غیر ماندگار سقف شاهد حذف بتن غیرسازه‌ای و سبک‌سازی سقف با حفظ استحکام و مقاومت مناسب هستیم که این موضوع باعث شده که سیستم وافل انتخاب اصلی پیمانکاران و کارفرمایان باشد و در حال حاضر در پروژه‌های بسیاری با کاربری‌های متفاوت استفاده شود. در ادامه شما را با اصول طراحی ستون‌ها و فاصله استاندارد بین ستون‌ها آشنا خواهیم کرد.

فاصله ستون ها در سقف وافل

حداکثر فاصله ستون‌ها در سقف چقدره؟

حداکثر فاصله بین ستون‌ها در سیستم‌های مختلف سقفی، به‌صورت معمول حداکثر ۸ متر است؛ ولی ضخامت سقف و نوع سقف در این موضوع تأثیرگذار است، در سیستم وافل دوطرفه می‌توان فاصله ستون‌ها را تا ۱۷ الی ۲۰ متر افزایش داد، ستون‌ها در سقف این قابلیت را دارند که در این فاصله زیاد نیرو و بارهای مختلف را تحمل کنند، به‌طورکلی نمی‌توان اندازه مشخصی را به‌عنوان حداقل و یا حداکثر فاصله بین ستون‌ها در سیستم وافل در نظر گرفت؛ ولی فاصله بین ستون‌ها باید به‌اندازه‌ای باشد که در درجه اول با مقاومت مناسب، امنیت بالایی را به وجود بیاورند و با حفظ زیبایی پلان، برای پروژه منافع اقتصادی فراوان داشته باشد.

  • پیشنهاد ما به شما!

باید توجه داشته باشید که فاصله بین ستون ها را به نحوی در نظر بگیریم که همه این موارد را با هم داشته باشیم و با افزایش بیش از حد فاصله بین ستون‌ها از لحاظ امنیتی ریسک نکنیم. باتوجه‌به تجربه اجرایی گروه پارتافل، دهانه نرمال و استاندارد در سقف‌های وافل دوطرفه به طور معمول ۱۲ متر است که اجرای آن پیچیدگی و یا چالش خاصی ندارد و ضمن تأمین مقاومت و زیبایی بالا، اقتصادی‌بودن پروژه را در پی خواهد داشت.

فاصله استاندارد ستون‌ها در سقف

بهترین مکان برای ستون‌ها در سقف، محل قرارگرفتن ستون‌ها در سیست وافل بسیار اهمیت دارد و باتوجه‌به معماری ساختمان، موقعیت ستون‌ها طراحی می‌شود همیشه سعی و دقت می‌شود ستون‌ها در فضای محیط سازه قرار نگیرند. مزیت وافل در ساختمان سازی این است که با حذف ستون‌های میانی و فاصله زیاد بین ستون‌ها فضای مناسبی برای مهندسین معماری فراهم می‌شود تا بتوانند بهترین ایده را پیاده‌سازی کنند، ویژگی خاصی که مختص سیستم وافل است، چینش نامنظم ستون‌ها است؛ به علت اینکه در سقف تیر یا قوطی وجود ندارد، موقع قوطی کشی سقف مشکلاتی همچون پیچش تیر نیز قاعدتاً به وجود نمی‌آید، البته این ویژگی صرفاً در سیستم‌های وافل دوطرفه قابل اجرا است.

  • مقایسه سقف یکطرفه وافل با سقف دوطرفه وافل

در سیستم سقف یک‌طرفه وافل هم می‌توان فاصله بین ستون‌ها رو افزایش داد؛ ولی محدودیت‌هایی وجود دارد، در مقایسه با سیستم سقف دوطرفه وافل مهم‌ترین مشکل محدود بودن قالب‌های یک‌طرفه با ارتفاع و ضخامت بالاست که منجر به افزایش ضخامت سقف می‌شود و عملاً فاصله بین ستون‌ها رو افزایش می‌دهد.

فاصله استاندارد جکهای زیر سقف

موضوع بعدی وجود تیر است، به این صورت که در سیستم وافل یک‌طرفه اتصال سقف یک‌طرفه به تیر یا قوطی‌ها رو باید در طراحی‌ها مدنظر قرار داد، در اجرای سقف سبک با قوطی باید یک نکته را هم در نظر گرفت آن‌هم خیز منفی در سقف است، درصورتی‌که فاصله میان ستون‌ها در سیستم وافل یک‌طرفه زیاد باشد باید خیز منفی روبه‌بالا در سقف لحاظ کرد تا در زمان بارگذاری سقف به‌خودی‌خود به حالت تراز برسد، در کل سقف‌های وافل یک‌طرفه سیستم ایده آلی برای پوشش دهانه‌های بلند نیستند و مطمئناً اجرای سازه‌ها با دهانه‌های بلند و فواصل زیاد بین ستون‌ها به‌وسیله قالب‌های دوطرفه پیشنهاد می‌شود.

سقف وافل یکطرفه و سقف وافل دوطرفه

قیمت سقف وافل

قیمت تمام شده سقف وافل؛ هزینه اجرای سقف و دستمزد اجرای آن توسط پیمانکار، یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که همواره کارفرمایان در پی اطلاع از آن هستند، عدم آشنایی کامل اکثر کارفرمایان با سقف وافل و نحوه اجرای آن این ذهنیت رو به وجود می‌آورد که اجرای وافل هزینه‌های زیادی دارد درحالی‌که این ذهنیت کاملاً اشتباه است.

۲ عامل اصلی در قیمت سقف

به‌طورکلی دو عامل اصلی در قیمت تمام شده سقف دال بتنی وافل تأثیرگذار است: بتن و میل‌گرد مصرفی و اجرت اکیپ اجرایی، به این عوامل هزینه‌های اجرای وافل و همچنین هزینه خرید و یا اجاره قالب‌های وافل نیز اضافه می‌شود، در ارتباط با بتن و میل‌گرد مصرفی، سقف‌های وافل نسبت به سایر روش‌ها باتوجه‌به حذف بتن و مصالح غیر سازه به‌واسطه استفاده از قالب‌های وافل و همین‌طور اجرای تنها یک شبکه میل‌گرد بر روی قالب‌ها و حذف تیرچه‌های ازپیش‌ساخته قطعاً میزان بتن، میل‌گرد و مصالح مصرفی به‌صورت چشمگیری کاهش می‌یابد.

قیمت سقف وافل

مقایسه قیمت تمام شده سقف وافل با تیرچه بلوک

در ارتباط با هزینه‌های اجرایی، نیاز به مجری با تخصص خاصی ندارد و اکیپ‌های قالب‌بند و آرماتوربند بومی شاغل در هر شهر قادر به اجرای آن خواهند بود، به جز قالب‌های وافل موردنیاز به‌هیچ‌وجه نیاز به ابزار خاصی نیست و با همان ابزارآلات معمول که مثلاً در اجرای سقف تیرچه بلوک استفاده می‌شود قابل‌اجراست. دستمزد اجرای وافل نیز هم رده با دستمزد اجرای سقف تیرچه بلوک است که در هر شهر یا منطقه اعلام می‌شود با این تفاوت که قیمت قالب‌های وافل به آن اضافه می‌شود، به‌طورکلی باتوجه‌به صرفه‌جویی که در بتن، میل‌گرد و مصالح مصرفی انجام می‌شود و برابری اجرت اجرای وافل با روش‌های سنتی، به‌طورکلی در بدترین حالت ممکن اگر هزینه سقف وافل کمتر از سیستم‌های مشابه و رقیب نشود بیشتر هم نمی‌شود!

قیمت وافل سقفی + مزایای فنی

مهم‌ترین مزیت آن حذف ستون‌های میانی و مزاحم و ایجاد دهانه‌های بلند است. متأسفانه در اکثر پروژه‌های ساختمانی، مدیریت مالی در زمینهٔ برآورد و پیش‌بینی هزینه اجرای سقف وافل انجام نمی‌شود و یا زیاد جدی گرفته نمی‌شود که همین موضوع در فرایند اجرای پروژه باعث ایجاد مشکلات فراوانی می‌شود، درحالی‌که اگر برآورد هزینه‌ها و مدیریت پروژه به‌صورت صحیح انجام شود هزینه‌های زیادی در کلیت پروژه کاهش پیدا می‌کند برای محاسبه و آنالیز فنی و اقتصادی پروژه خود می‌توانید با ارسال نقشه سازه و ارائه اطلاعات پروژه از مشاوره رایگان کارشناسان ما استفاده نمایید.

مشاوره رایگان گروه پارتافل

دستمزد اجرای سقف وافل

دستمزد اجرای هر کار بسته به کیفیت کار مجری متفاوت است، برای انتخاب پیمانکار ساختمان نیز صرفاً نباید بر روی تعرفه و قیمت کمتر تصمیم‌گیری کرد مطمئناً کیفیت و تجربه اجرایی پیمانکار بر تعرفه و دستمزد اجرا بسیار تأثیرگذار است. جدا از این بحث کیفیت کار و تجربه پیمانکار عوامل مختلفی بر هزینه اجرای سقف‌های وافل تأثیرگذار هستند که مهم‌ترین آنها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

۱- مساحت هر سقف

مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده قیمت دستمزد اجرای سقف وافل زیربنا پروژه و مساحت هر سقف است، هرچه مساحت سقف کمتر باشد نیاز به تجهیزات و ابزار کمتری دارد برای مثال اجرای یک ساختمان با یک سقف ۱۰۰۰ متری در مقایسه با یک ساختمان با ۵ سقف ۲۰۰ متری دارای هزینه اجرایی بالاتری است، زیرا برای یک سقف هزارمتری ابزار، تجهیزات، نیرو و سرمایه زیادی از پیمانکار درگیر پروژه می‌شود. درحالی‌که پیمانکار برای اجرای پروژه به میزان ۲۰۰ مترمربع از ابزار به‌مراتب کمتری استفاده می‌کند؛ بنابراین قیمت دستمزد اجرای سقف دال بتنی در ساختمان با ۵ سقف ۲۰۰ متری بسیار کمتر است درحالی‌که زیربنای کل هر دو پروژه هزار متر است.

دستمزد اجرای سقف وافل

  • نکته مهم در هزینه سقفهای وافل

میزان ابزار و تجهیزاتی که باید توسط پیمانکار برای تجهیز کارگاه و اجرای هر سقف تأمین شود بر هزینه اجرای پروژه تأثیر مستقیم دارد.

۲- ارتفاع سقف و میزان سختی کار

عامل دیگری که در تعرفه و قیمت اجرا تأثیر بسیاری دارد، ارتفاع سقف ساختمان است، سقف‌های ساختمانی در کاربری‌های مسکونی عمدتاً به‌صورت عرف ۳ متر است که پیمانکار برای زیرسازی از ابزار معمولی استفاده می‌کند؛ ولی اگر ارتفاع سقف‌های پروژه بیش از ۳ متر باشد پیمانکار نیاز به اسکافولد و یا داربست دارد که تهیه آن‌ها در مقایسه با جک‌های معمولی هزینه بالاتری دارد و هزینه اجرا را بالا می‌برد. حالا اگر یک ساختمان دارای ارتفاع متعارف باشد (۳ متر) ولی به علت کاربری خاص، دارای اسکلت آرماتور، حجم بتن سنگین و درنتیجه قالب‌بندی بالایی باشد به علت بالارفتن سختی کار پیمانکار قاعدتاً قیمت بالاتری را مطرح می‌نماید.

کاربرد سقف وافل در اسکلت‌بندی فلزی

در اکثر پروژه‌های ساختمانی در مناطق مختلف اسکلت ساختمان از نوع بتنی است، اما در برخی از پروژه‌ها کارفرما و طراح تصمیم به اجرای اسکلت به‌صورت فلزی می‌نمایند، عواملی همچون بودجه، مدت‌زمان پروژه، شرایط اقلیمی و آب‌وهوایی و مسائل فنی سازه برای این انتخاب تأثیرگذار است. در واقع سیستم وافل ، یک سیستم مدرن و پیشرفته است که در صنعت ساختمان‌سازی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده، مزایای اقتصادی، سهولت اجرا و ایجاد دهانه‌های بلند از مزایای این سیستم است. باتوجه‌به مزایای این نوع سقف مطمئناً امکان اجرای سقف وافل در اسکلت فلزی از لحاظ فنی وجود دارد و به‌شدت مقرون‌به‌صرفه است و می‌توان در اسکلت فلزی مانند اسکلت بتنی از مزایای این سقف استفاده کرد:

  • مزیت اول

حذف حداکثری تیرهای اصلی و فرعی ویژگی خاص اجرای سقف‌های وافل بر اسکلت فلزی است، یعنی با حذف تیرهای میانی در هزینه‌های خرید فولاد و همچنین جوشکاری اتصالات به‌صورت چشمگیری صرفه‌جویی می‌شود.

  • مزیت دوم

به دلیل وجود نداشتن ورق فلزی در سقف‌های وافل، پوشش ضدحریق برای سقف نیاز نیست و این موضوع نیز به کاهش هزینه‌های اجرایی کمک می‌کند.

  • مزیت سوم

با اجرای سقف دال وافل بر اسکلت فولادی شاهد حذف تیر ورق‌های قدرتمندی هستیم که در ترکیب اسکلت فولادی و سقف‌های دیگر برای افزایش دهانه‌ها مجبور به استفاده از آن‌ها هستیم، با افزایش فاصله بین ستون‌ها مشکل پارکینگ سازی و فضاسازی در ساختمان‌ها با کاربری‌های مختلف برطرف می‌شود.

ترکیب اسکلت فولادی و وافل

این ترکیب باعث واکنش و عملکرد بهتر سازه در برابر لرزه‌ها و ارتعاش می‌شود، در سیستم وافل به‌جای بتن، در جاهایی از سقف که تأثیر سازه‌ای ندارند قالب وافل گذاشته می‌شود؛ بنابراین سقف به‌صورت مشبک ایجاد می‌شود و در مصرف بتن صرفه‌جویی می‌شود نیازی به استفاده از میل‌گردهای تقویتی نیز وجود ندارد، به همین دلیل بار مرده سازه به‌شدت کاهش می‌یابد و عملکرد کل سازه در مقابل لرزه و ارتعاش ارتقا پیدا می‌کند.

  • نکته مهم و کاربردی!

اسکلت بتنی در مقایسه با اسکلت فلزی در برابر ارتعاش عملکرد بهتری دارد، ولی ترکیب وافل با اسکلت فلزی تا حدود زیادی این ضعف اسکلت فولادی رو برطرف می‌کند.

زیرسازی سقف وافل

عملیات زیرسازی جزء مراحل اولیه اجراست که اجرای صحیح آن بسیار مهم و تأثیرگذار است، در زیرسازی وافل برعکس زیرسازی سقف‌هایی که با قالب‌های ماندگار اجرا می‌شوند به قالب‌بندی کل سقف نیاز نیست، برای مثال برای زیرسازی سقف یوبوت و یا کوبیاکس زیر سقف به طور کامل به‌وسیله تخته چوبی و یا پلیمری بسته و یا به‌اصطلاح دال کوبی می‌شود که در اجرای سقف وافل نیاز به پوشش کامل و زیرسازی کامل وجود ندارد و زیرسازی به‌صورت تاروپود انجام می‌شود.

برای زیرسازی سقف نیاز به ابزار خاصی ندارید!

معمولا زیرسازی سقف چون به شاسی‌کشی نیاز دارد، شباهت زیادی به زیرسازی سقف تیرچه‌بلوک دارد همان‌طور که اشاره شد برای زیرسازی وافل نیاز به ابزار خاصی نیست و مجریان قادر خواهند بود با ابزاری که در اختیار دارد این کار را انجام بدهند، بارکلی سقف شامل وزن قالب‌های وافل، آرماتور و بتن توسط شبکه زیرین مهار شده و توسط پروفیل‌های عمودی به زمین منتقل می‌شود.

زیرسازی سقف وافل

قوطی‌کشی یا شاسی‌کشی در سقف

شبکه تار و پودی که قالب‌های وافل بر روی آنها فرش می‌شوند به‌وسیله ابزارهای مختلفی مثل قوطی، لوله، چهار تراش و غیره به‌صورت تاروپود قابل‌اجرا است، به این کار به‌اصطلاح قوطی کشی یا شاسی‌کشی گفته می‌شود، برای اجرای شاسی‌کشی سقف بهتر است از قوطی و یا چوب چهار تراش و یا هر ابزاری که به شکل مربع یا مستطیل است استفاده نمود؛ زیرا در مقایسه با لوله دارای سطح روی صافی هستند که امکان جاگذاری بهتر غالب‌ها بر روی آنها وجود دارد و عملکرد بهتری نسبت به پروفیل‌های دایره‌ای‌شکل دارند.

با خیال راحت عملیات زیرسازی سقف انجام دهید!

برای اجرای شاسی‌کشی قالب‌های وافل قفل‌دار تولیدی ما به‌هیچ‌عنوان تفاوتی برای استفاده از لوله یا قوطی وجود ندارد؛ زیرا بعد از شاسی گذاری به علت عدم وجود پاشنه بر روی هرگونه ابزاری قالب‌ها چیدمان شده و محکم به همدیگر قفل می‌شوند. با وجود قفل‌های نگه دارنده سهولت در اجرا بالا می‌رود، ضمن اینکه نیازی به استفاده از روش‌های دیگر مانند استفاده از میل‌گردهای U شده که هزینه زیادی را به همراه دارد وجود ندارد و مانع جابه‌جایی قالب‌های وافل بر اثر رفت‌وآمد اکیپ اجرایی و بتن‌ریزی می‌شود.

  • نکته مهم برای زیرسازی عمودی!

برای زیرسازی عمودی در شمع‌بندی سقف‌های معمولی با ارتفاع ۳ الی ۳.۵ متر از جک‌های سقفی و برای سقف‌هایی که ارتفاع بیشتری دارند از زیرسازی به‌صورت اسکافولد یا داربست‌بندی استفاده می‌شود.

تفاوت سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس

سیستم وافل و یوبوت جزء پرکاربردترین سیستم‌های سازه‌ای هستند که آنها را از جهات مختلفی می‌توان مقایسه کرد هر دو سیستم در پروژه‌های بزرگ، بسیار مورداستفاده قرار گرفتند که در ادامه تفاوت‌های این دو سیستم رو مورد بررسی قرار می‌دهیم. (که در ابتدا سیستم سقف یوبوت و سقف کوبیاکس رو بررسی می‌کنیم)

نوع دال‌های بتنی وافل در مقایسه با دیگر سقف‌ها

سقف یوبوت و سقف کوبیاکس از نوع دال‌های بتنی با استفاده از قالب‌های ماندگار هستند؛ یعنی در اجرای این نوع سقف‌ها از قالب‌های ماندگار استفاده می‌شود که در بتن سقف مدفون می‌شود و در سقف باقی می‌مانند و همین موضوع باعث یک‌بارمصرف بودن آنها می‌شود، اما در روش اجرای سقف وافل از قالب‌های غیر ماندگار وافل استفاده می‌شود که بعد از بتن ریزی سقف وافل از سقف خارج می‌شوند و در سقف‌های بعدی مورداستفاده قرار می‌گیرند و تا زمانی که کاملاً مستهلک نشوند می‌توان از آنها استفاده کرد.

نمای زیر سقف وافل در مقایسه با دیگر سقف‌ها

نمای زیر سقف یوبوت و کوبیاکس تخت است و از زیر به‌صورت کامل سطح صافی دارند؛ ولی نمای زیر سقف وافل صاف نیست و شکل لانه زنبور یا شانه تخم‌مرغی (نمای سقف اکسپوز) به آن زیبایی خاصی می‌دهد سقف‌های وافل به علت مشبکی بودن، حذف بتن زیر و اجرای میل‌گردگذاری تنها روی قالب‌ها، در مقایسه با دیگر سقف‌ها، بتن و میل‌گرد کمتری مصرف می کنه و هزینه‌های اجرای کمتری دارد، در عملیات بتن‌ریزی و آرماتوربندی، سقف‌های یوبوت و کوبیاکس در دو مرحله انجام می‌شود و فضای مناسبی برای انجام این عملیات ندارد؛ اما در اجرا سقف‌های وافل به علت وجود فضای مناسب (برخلاف سقف‌های دیگه) در هنگام بتن‌ریزی عملیات ویبره به‌صورت ایده‌آل انجام می‌شود که باعث افزایش تراکم و بالارفتن کیفیت بتن می‌شود و نیازی به استفاده از روان‌کننده بتن و افزودنی‌های دیگر وجود ندارد.

دستمزد اجرای سقف وافل در مقایسه با دیگر سقف‌ها

دستمزد اجرای سقف وافل در مقایسه با سقف یوبوت و کوبیاکس کم‌تر است، به‌خاطر وزن کم قالب از جک و لوله کمتری استفاده می‌شود، نیاز به اسکافلد نیست و جک‌های معمولی رو مستقیماً برای زیرسازی سقف و چیدمان می‌توان استفاده کرد، درصورتی‌که سقف‌های دیگه نیاز به زیرسازی محکم و کامل دارد و اغلب از جک‌های معمولی نمی‌توان استفاده کرد و حتما نیاز به اسکافلد دارند که همین موضوع در زمینه سرعت و سهولت اجرا سقف بسیار تاثیرگذار است.

معایب سقف وافل + راهکار مناسب

به‌طورکلی سیستم‌ها و روش‌های اجرایی در صنعت‌های مختلف دارای مزایا و معایبی متفاوتی هستند، از روش‌های سنتی گرفته تا روش‌های امروزی و مدرن، همگی دارای مزایا و معایبی هستند، ولی نهایتاً از سیستم‌هایی استفاده می‌شود که دارای مزایای فراوان و معایب محدود و کم‌اثر باشد. این قانون در مورد سیستم‌های سقف‌های ساختمانی نیز صدق می‌کند، به‌طورکلی معایب سقف وافل به دو گروه تقسیم می‌شود:

  • گروه اول: معایب سقف وافل (خروجی نهایی سقف)
  • گروه دوم: قالب‌های استفاده شده در سقف وافل

  • نکته مهم در تصمیم گیری!!!

باید این نکته رو تاکید کنیم که سیستم وافل مانند همه موارد مشابه (مثلا مزایای سقف وافل نسبت به تیرچه بلوک که اصلا قابل قیاس نیستند!) سقف وافل هم معایبی دارد ولی در سیستم وافل، کفه ترازوی مزایا نسبت به کفه معایب آن سنگینی زیادی دارد که در ادامه مطلب راهکارهای لازم برای برطرف کردن این معایب آورده ایم!

معایب خروجی سقف (معایب سیستم وافل)

باتوجه‌به اینکه نمای سقف‌های وافل به‌صورت توخالی و مشبکی (لانه‌زنبوری) است، در کاربری‌های مسکونی حتماً باید از پوشش کناف استفاده شود، بنابراین کارفرما مجبور است از سقف کاذب استفاده کند که باعث ایجاد هزینه می‌شود، هرچند که هزینه کناف کاری وافل در مقایسه با هزینه‌هایی که به‌واسطه استفاده از سیستم وافل از کل پروژه کسر می‌شود بسیار ناچیز است ضمناً مزایای فنی و معماری که به‌واسطه استفاده از سیستم وافل حاصل می‌شود بسیار ارزشمند است که در ساختمان‌های مثل لابی و پارکینگ‌ها به‌صورت اکسپوز بهره‌برداری می‌شود و با رنگ‌آمیزی و نورپردازی مناسب جلوه زیبایی به خود می‌گیرد و نیازی به اجرای کناف وجود ندارد، این موضوع (نمای سقف اکسپوز) در کاربری‌های دیگر همچون پارکینگ‌ها، مراکز اداری و تجاری، فروشگاه‌ها، سالن‌های همایش و غیره نیز استفاده می‌شود.

آشنایی با پیشینه تاریخی سقف وافل

آنچه امروزه ما به‌عنوان سقف وافل می‌شناسیم به اواسط قرن ۱۹ بر می‌گردد، به‌واسطه گسترش ساخت‌وساز در کشورهای آمریکا (Washington Metro) و کانادا و همین‌طور محدود شدن منابع ساخت‌وساز مانند بتن و میل‌گرد تمام تلاش و تحقیق مهندسان استفاده از روش‌هایی بود بر مبنای کاهش میزان مصرف مصالح ساختمانی که نه‌تنها استحکام و مقاومت سازه را کاهش نمی‌داد؛ بلکه این موارد را نیز ارتقا می‌بخشید. این نوع سازه‌ها در ابتدا برای ساخت ساختمان‌های بزرگ با کاربری‌های خاص مثل هتل‌ها، دانشگاه‌ها، مراکز خرید، موزه‌ها و پارکینگ‌های بزرگ استفاده می‌شد و کم‌کم باگذشت زمان باتوجه‌به مزایایی که داشت فراگیرتر شد و کاربری‌های کوچک‌تر و مسکونی رو هم در بر گرفت.

ایده اولیه اجرای وافل

ایده ساخت وافل سقف امروزی با الهام گرفتن از بعضی بناهای معروف باستانی و تاریخی شکل گرفت، سقفی که علاوه بر کاهش مصرف مصالح ساختمانی امکان ایجاد دهانه‌های بلند و طراحی‌های نامنظم ستون‌ها رو فراهم می‌کرد، راه‌حل مناسبی برای بهینه‌سازی ساخت‌وساز به وجود آمد که حجم قابل‌توجهی از بتن غیرسازه‌ای رو حذف می‌کرد و علاوه بر این باعث افزایش استحکام و سختی سقف می‌شد.

اجرای سقف وافل در دنیا

تاریخچه سقف وافل در آثار هنری و تاریخی

قدمت این سازه به هزاران سال قبل برمی‌گردد، زمانی که خبری از بتن یا سیمان برای ساخت ساز نبود و ایده ساختاری سیستم وافل در سقف سازه‌های باستانی با استفاده از الوارهای چوبی شکل می‌گرفت و یا به‌صورت سنگی ساخته می‌شد. معماران دوران باستان با طراحی و اجرای سقف‌های مشبکی، زیبایی و جلوهٔ خاصی به کاخ‌های باستانی می‌بخشیدند به‌طوری که در نماهای به‌جامانده از تخت‌جمشید می‌توان سقف‌هایی رو مشاهده کرد که دقیقاً مثل وافل امروزی از الوارهای چوبی ساخته شدند که قدمت ۲۵۰۰ساله دارند.

سازه‌ای به قدمت تاریخ

همین ایده الوارهای متعامد در بنای آکروپولیس یونان، هم دوره با سلسله هخامنشیان نیز اجرا شده و اما جالب‌ترین قسمت ماجرا نقاشی شام آخر اثر لئونارد و داوینچی است، سندی موثق و حاضر که در این اثر به‌وضوح شباهت سقف بنا رو به سیستم وافل امروزی می‌توان مشاهده کرد، این بنا هم به ۴۵ سال قبل از میلاد مسیح برمی‌گردد. سازه باستانی دیگری که با سیستم وافل ساخته شده و همچنان پابرجاست معبد پائونوس روم است که در سال ۱۱۸ میلادی بنا شده است.

دال دو طرفه چوبی در بنای تخت جمشید

تاریخچه سقف وافل در ایران + مزیت استفاده

سقف وافل در ایران (سقف بدون ستون) برخلاف تصور همگان بیش از نیم‌قرن قدمت دارد، در سال ۱۳۵۰ برای اولین‌بار سیستم وافل (یا همان قالب بندی سقف دال بتنی) در کشور ما موردتوجه قرار گرفت و ایستگاه راه‌آهن اصفهان یکی از اولین بناهایی است که با استفاده از سیستم وافل (که در اویل این نوع سقف‌ به سقف قابلمه ای معروف بودن) ساخته شد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

بهترین سقف برای ساختمان

قبل از سال ۱۳۵۰ برای اجرای انواع سقف‌ها از قالب‌های فلزی استفاده می‌شد که در تمام مراحل اجرای سقف سختی‌های بسیار زیادی داشت و اغلب افراد به دنبال پیدا کردن بهترین سقف برای ساختمان (از نظر اجرا، اقتصادی و…) بودند به‌مرورزمان امروزه قالب‌های سقفی وافل (قالب‌های سقفی پلاستیکی) به دلیل اینکه در مرحله اجرا بسیار سبک هستند (در مقایسه با دیگر سقف‌ها) و همچنین در چند مرحله استفاده می‌شوند، جز یکی از بهترین گزینه‌ها هستند که در یک دهه گذشته این نوع سقف‌ها پیشرفت‌های زیادی داشتند و مطابق با آخرین تکنولوژی روز دنیا طراحی می‌شوند

طراحی سقف وافل

سوالات متداول

چرا سازه خود را با سقف وافل طراحی کنیم؟

به‌خاطر مزایای فنی و اقتصادی بسیاری که دارد مهم‌ترین مزیت فنی سیستم سقف وافل حذف ستون‌های میانی و ایجاد دهانه‌های بلند و مهم‌ترین مزیت اقتصادی، صرفه‌جویی در مصرف میل‌گرد و بتن است، اطلاعات بیشتر

حداکثر دهانه سقف وافل چقدر است؟

حداکثر دهانه سقف وافل از لحاظ فنی ۱۲ تا ۱۴ است؛ ولی در شرایط خاص با تأیید مهندس ناظر و طرح‌ها تا دهانه‌های ۱۵ و حداکثر ۱۶ متری قابل‌اجراست، اطلاعات بیشتر

آیا برای اجرای سقف وافل نیاز به نیروی انسانی بامهارت خاص دارد؟

خیر، کلیه اکیپ‌های اجرایی که تجربه اجرای سقف تیرچه بلوک را داشته باشند به‌راحتی و با آموزشی مختصر و یا بازدید از نمونه پروژه‌های موجود قادر به اجرای این نوع سقف هستند، اطلاعات بیشتر

مراحل اجرای سقف وافل چگونه است؟

در کل اجرای سقف وافل در ۵ مرحله انجام می‌شود: زیرسازی، وافل چینی، آرماتوربندی، بتن‌ریزی و مرحله خارج‌کردن قالب از سقف تقسیم می‌شود، اطلاعات بیشتر

هزینه سقف وافل چگونه تعیین می‌شود؟

قیمت سقف وافل مجموع هزینه‌های بتن مصرفی، قیمت و میزان میل‌گرد مصرفی و همچنین دستمزد کادر اجرایی و هزینه‌های مرتبط، قیمت سقف وافل را تشکیل می‌دهد، اطلاعات بیشتر

نویسنده مطالب پارتافل
پارتافل در شبکه‌های اجتماعی
LinkedIn
YouTube
Instagram
امتیاز مطالب سایت پارتافل
به این مطلب امتیاز دهید
۱۹ امتیاز